Crowdfunding

Crowdfunding

Genom så kallad crowdfunding så kan man faktiskt tjäna pengar om man väljer rätt. Det fungerar som så att många små investerare samlar in pengar för att någon skall kunna genomföra ett projekt. Under finanskrisen var det svårt för småföretagare att få banklån och då har man letat efter andra möjligheter.

Ett exempel är bolaget Nerdy by nerds. Här tillverkar man närproducerade jeans. Företaget startades genom crowdfunding och runt 60 investerare bidrog till att få in 300 000 kronor. Investerarna äger sedan runt 2,5 procent var av bolaget. Exakt hur mycket dessa 2,5 procent är värda idag vet vi inte men man kan anta att de har tjänat ganska mycket.

Olika sorters crowdfunding

Det finns mängder av olika sajter som sysslar med crowdfunding men vi tycker att man ska hålla sig till de som är störst. En av de största heter Fundedbyme där ni kan titta på både utländska och svenska projekt. Det finns en hel del investerare som har börjat att titta på crowdfunding istället för aktiemarknaden. Här kan man vara med direkt från början och se hur företaget växer. Har man specialkunskap kan man även vara med och hjälpa till.

Hög risk

Sen måste man vara medveten om att detta är ganska hög risk. Därför kan det vara en ide att investera lite mindre i flera olika projekt istället för att satsa mycket i ett projekt. Precis som alla andra nystartade företag så finns det många risker och mycket som kan gå fel. Men man hittar en del idéer som känns väldigt spännande och då bara vill man vara med.

Detta är alltså ännu en metod för att tjäna pengar på nätet. Om den är bra beror till stor del vilka projekt som finns. Här kan det löna sig att ha en näsa för affärer och vänta in rätt projekt innan man hoppar på. Det gäller även att läsa alla villkor noga för att veta hur mycket av bolaget som man får och liknande. En del projekt är mer upplagda som välgörenhetsprojekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *