Fonder

Spara i indexfonder

Det pratas mer och mer om indexfonder i media och därför tänkte vi här på InternetPengar.com gå igenom indexfonder. Jag tror mer och mer på indexfonder eftersom jag inte tror på en långsiktig aktiv förvaltning. Eugene Fama är en herre som fick nobelpris när han kom fram till precis samma sak att indexfonder slår nästan all aktiv förvaltning.

Varför är den en indexfond ofta bättre än en aktiv fond som de flesta banker försöker att sälja på oss? Det beror på att en indexfond i regel har en mycket låg avgift. Den aktiva fonden har en högre avgift och måste således hela tiden överprestera betydligt för att kunna slå indexfonden. En aktiv fond ligger efter redan från start och historiskt så har det visat sig att det är mycket svårt att slå index långsiktigt.

Vad är en indexfond?

För dig som är helt ny på detta så kan man säga att en indexfond är en fond som följer snittet på en viss marknad. En svensk indexfond ska följa snittet på Sveriges största bolag. Det är tråkigt med effektivt. Det finns indexfonder som följer nästan alla världens marknader så det finns ett bra utbud idag. Man kan säga att en indexfond har följande fördelar.

  • Låg avgift
  • Låg omsättning
  • Hög diversifiering

Vilken fond ska jag välja?

När du väljer indexfond så finns det så klart bättre och sämre fonder. Här är några saker som jag tar hänsyn till när jag väljer indexfond.

  • Vilket index följer den?
  • Hur pass bra följer den indexet?
  • Hur stor är avgiften?
  • Hur stor risk (standardavvikelse) har den?

Bästa nordiska indexfonder

Många som sparar i Sverige vill spara i norden för att det känns tryggt. Därför har vi tagit fram 2 stycken bra indexfonder för norden som är helt gratis.

Avanza Zero – Avanza var först ut i Sverige med en gratisfond. Det är en svensk fond som följer indexet SIX30RX. Avgiften är 0 och du får ta del av alla vinster som fonden gör.

Nordnet Superfond – Nordnet har nu också en gratisfond och den heter superfonden. Den finns med inriktning på Sverige, Danmak, Norge och Finland. Så vill du rikta dig mot ett specifikt land i Norden så kan den vara bra. Annars fungerar den ungefär som Avanza Zero.

En fråga som nu många ställer sig är, varför finns det gratisfonder? Vem tjänar på det? Det är så enkelt att det bara är vi kunder som tjänar på det men Avanza och Nordnet hoppas så klart att vi även kommer att använda deras andra tjänster och på så sätt så tjänar de på det hela genom att locka till sig fler kunder.

Globalfonder

Något som jag själv fokuserar mer och mer på är globalfonder. Världen förändrar sig knappt och det kan vara riskfyllt att vara investerad i specifika regioner. Då finns det ett flertal globalfonder som också följer index. Dessa är svåra att få helt gratis men vi har hittat några med mycket låga avgifter.

SPP Aktiefond Global – SPP har seglat upp som en bra fondförvaltare med låga avgifter. Denna fond kosta 0.31% per år och har avkastat runt 9 % per år de senaste 5 åren. Den investerar i indexet MSCI World.

DNB Global Indeks – Även denna fond investerar i MSCI World och har nästa lika låg avgift på 0.32%.

AMF Aktiefond Världen – Detta är ingen riktig globalfond eftersom den investerar 50 % i MSCI World och 50 % i MSCI Sweden. Avgiften ligger på 0.40% vilket är något högt.

Där är tre ganska bra globalfonder med låga avgifter. En aktivt förvaltad globalfond har sällan under 1.5% i avgift. Slår man ut det på många år så försvinner en ganska stor del av kakan till avgifter.

Indexfond för USA

Många vill investera mot USA som är världens största ekonomi. Då finns det självklart indexfonder som riktar sig på just USA.

SPP Aktiefond USA – Även här ligger SPP bra till. Denna indexfond följer Russell 1000 och har en avgift på endast 0.20%. Den har fem stjärnor hos Morningstar när jag skriver detta så den ligger riktigt bra till.

Tillväxtmarknaderna

Det är väl här som jag har det som svårast. Det är inte lätt att hitta billiga och bra indexfonder för tillväxtmarknaderna. Istället så får man välja att köpa en ETF. Man kan säga att en ETF är en fond som handlas precis som en aktie. Du kan köpa och sälja den direkt och det kostar även courtage när man köper och säljer. Den bästa fonden här tycker jag Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO) är. Den har en riktigt låg avgift på 0.15% men den handlas bara i dollar så man får en viss valutarisk på köpet.

Slutord

Jag hoppas detta har fått er intresserade av indexfonder. Många tycker så klart det är kul att köpa egna aktier och spekulera på marknaden men frågan är hus lönsamt det är. Fördelen med en fond är att du inte tar alls samma risk och du slipper många jobbiga beslut. Med en indexfond så kan man vara ganska säker på att om den skulle gå ner så kommer den att komma upp förr eller senare igen. Speciellt om du väljer en global indexfond. Om den inte skulle komma tillbaka upp igen så har världen så pass stora problem att du troligen inte har någon nytta av pengarna i vilket fall som.

Så nu är väl den stora frågan om man ska fortsätta att göda banker och fondförvaltare för aktiva fonder? De har länge kunnat tälja guld eftersom vi sparare inte riktigt har satt oss in i vårt sparande. Fler och fler börjar förstå hur det fungerar och går över till billigare indexfonder. Detta sätter i sin tur press på fondförvaltarna som behöver sänka sina priser. Det ser bättre och bättre ut för oss som gillar att spara pengar och vi hoppas det fortsätter så.

Jag hoppas att ni har fått något ut av att läsa detta och har ni frågor så var inte blyga utan det är bara att skriva här nedan. Jag kommer att göra mitt bästa för att besvara alla frågor så snabbt som möjligt.

One Reply to “Spara i indexfonder”

  1. Jonas

    Tack för en bra artikel. Indexfonder känns mycket vettigare än dyra fonder som banken rekommenderar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *