Investera i din Hälsa

En sak som jag ser att många glömmer när man försöker att tjäna pengar är sin hälsa. Jag läser en hel del investerar och ”tjäna pengar” bloggar. Där ges det mängder med bra tips på hur man ökar sin produktivitet och tjänar mer och snabbare pengar. Att leva snålt och köpa de billigaste produkterna för att bygga upp sitt kapital för framtiden och kunna njuta av ekonomiskt oberoende när man närmar sig pension.

Det många inte tänker på då är att det inte är så kul att bli gammal och sjuk. Hälsan är det man inte kan snåla med. Själv har jag försökt att sova mindre för att hinna med mer. Jag satsade på att sova max 5-6 timmar per natt och det fungerade ganska bra ett tag. Sen fick jag problem med ögonen (sveda och torra ögon). Jag provade massa droppar och andra saker men i slutändan så var det mer sömn som krävdes. Kroppen behöver återhämta sig ibland.

En person som verkligen har studerat hur man får ett långt och friskt liv är Dan Buettner. Här kan man läsa en intervju med honom gjord av National Geographic. Hans berättelser har gett mig en del att tänka på och att tjäna pengar känns inte så viktigt längre när man läser vad han har att säga. Det han har studerat är platser där folk lever riktigt länge och har minimalt med sjukdomar (s.k. bluezones). Listan som får dig att leva längre och friskare innehåller en del väntade saker men även en del oväntade.

Nio saker som får dig att leva längre:

  1. Motion – Det absolut viktigaste är att röra på sig. Det behöver inte betyda att du springer en mil om dagen men att du tar trapporna istället för hissen och promenerar och cyklar istället för bilen ibland.
  2. Plan de Vida – Hitta en mening i livet. Det kan vara allt från att skaffa en familj till att göra det man verkligen älskar.
  3. Vila – Idag lever många enormt stressade liv och det är viktigt att ibland varva ner och släppa allt.
  4. 80% Reglen – Ät endast 80% av det du vanligtvis gör. Man behöver inte äta sig mätt hela tiden.
  5. Grönsaker – Allt kött är mer eller mindre dåligt för dig. Ät mer grönsaker och maximalt kött 2 gånger i veckan (detta gäller även kyckling och fisk).
  6. Rött Vin – Säga vad man vill om detta men ett glas rött vin om dagen har en livsförlängande egenskap. Tänk på att om du dricker mer än ett glas så tar du bort hela den positiva effekten.
  7. Var Social – Människan är en social varelse och man mår bättre bland andra människor.
  8. Tro – Det är viktigt att ha en tro. Det behöver inte betyda att man tror på gud utan man kan tro på sig själv eller andra saker.
  9. Familjen – Familjen är oerhört viktig och blod är tjockare än vatten.

Där har ni listan för ett långt och lyckligt liv. Även om jag själv inte kommer att följa allt till punkt och pricka så ska jag försöka ändra en del i mitt liv för att kanske få vara frisk och må bra lite längre. Lyckas man hålla sig frisk så har man betydligt roligare för sin pengar som man har tjänat och sparat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *