Investera

Hur investerar man i lågräntemiljön?

Det har nog aldrig varit ett så svårt läge att få avkastning på sina pengar. Ränta är på minus och aktierna är på all time high. Det finns väldigt få alternativ för att få någon avkastning och snart så kan det även bli tal på att man får betala för att ha kapitalet på banken.

Nätmäklarna tycker att vi ska handla alla möjliga konstiga produkter men man behöver inte göra det så svårt för sig själv.

Prova företagsobligationer

2015 ser ut att bli ett år med fortsatt lågräntemiljö och hur ska man då göra för att få någon som helst avkastning? Personligen så tycker jag fortfarande företagsobligationer kan vara ett alternativ och då är det fonder som jag pratar om. Det var mycket snack om high yield fonder tidigare men jag tror att risken där har blivit väldigt hög och att man istället ska sikta in sig på korta företagsobligationer eller så kallade FRN obligationer. En av de bättre fonderna just nu tycker jag Spiltan Räntefond Sverige är. Denna fond har tuffat på bra utan att bry sig om vad som händer vare sig på aktiemarknaden eller räntemarknaden. Man kan så klart inte förvänta sig någon större avkastning med 2 – 3 % om året är betydligt bättre än en negativ bankränta.

Vill du ha en högre avkastning?

När man sysslar med investeringar så är det väldigt enkelt att desto högre avkastning man vill ha, desto högre risk måste man ta. Om du vill gå ett steg upp från företagsobligationer så tycker jag att det är hedgefonder. Det finns väldigt många med olika strategier men Catella Hedgefond blev Sveriges bästa hedgefond 2014. Den har avkastat 67 % under de senaste tio åren och 7,5 % bara under 2014. När man tittar på en hedgefond så är faktiskt det viktigaste hur den går när marknaden går ner. Därför är det vettigt att titta på 2008 och 2009 när marknaden rasade. Catella Hedgefond tappade 7 % under den perioden och det får man väl se som ganska bra med tanke på hur det gick för allt annat.

Aktier

Även om nästan alla aktier står väldigt högt så kan det fortfarande vara en bra placering. Aktier med hög direktavkastning och stabila kassaflöden kan stå emot ganska bra. Fastnar vi i detta lågränteläge så kanske det aldrig blir en krasch och då är det bättre att få in pengarna i stabila aktier. Jag tänker inte ge några förslag här utan det är upp till var och en att välja.

Slutord

Jag tycker att man sakta men säkert ska bygga upp en portfölj med en mix av företagsobligationer, hedgefonder och aktier. Det kan vara smart att börja med de två första lite mer säkrare tillgångarna för att kanske välja aktier när börsen dippar. Det går fortfarande att skaffa en 3 – 5 % årlig avkastning till en ganska låg risk. Beroende på hur mycket pengar som ska investeras så ska man sprida ut köpen och även använda sig av flera olika fondförvaltare för att sprida pengarna. Har man 10 miljoner som man vill investera i räntefonder så är det kanske inte smart att lägga alla pengarna i Spiltan räntefond utan man kan välja fem olika räntefonder med en liknande riskprofil. Det gäller att inte ha alla ägg i samma korg om man vill kunna sova gott om natten. Har ni fler bra förslag så får ni gärna höra av er.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *