Kapitalförsäkring

Nu har börserna gått ner mycket och det börjar bli mycket attraktivt att köpa aktier och fonder igen. Varför inte spara i en kapitalförsäkring istället för din vanliga depå? Jag ska försöka förklara lite mer hur en kapitalförsäkring fungerar och vilka fördelar samt nackdelar som det finns. En kapitalförsäkring fungerar som så att istället för att skatta på vinsten när du säljer dina aktier eller fonder så skattar du årsvis på beloppet som du har på kontot just då. Du slipper att deklarera och blir beskattad runt 1-2% per år på summan du har på din depå. Om man räknar på att man kommer att ha en avkastning på minst 3% per år så kommer man att tjäna på att ha en kapitalförsäkring.

Vad är då fördelarna och nackdelarna med en kapitalförsäkring? Fördelarna är många och det finns nästan ingen anledning att inte välja kapitalförsäkring idag.

Fördelar:

 • Ingen vinstskatt
 • Ingen skatt på utdelningar (från svenska bolag)
 • Slipper att deklarera affärerna

Nackdelar:

 • Du kan inte kvitta en förlust mot vinster
 • Derivat som optioner och warranter kan inte handlas med i en kapitalförsäkring
 • Du kan inte ägarregistreras inför bolagsstämman
 • Du kan endast flytta kapital från en kapitalförsäkring. Om du vill flytta aktier så måste du först sälja och sen flytta pengarna och köpa nya

Som jag ser det så finns det 3 aktörer som erbjuder bästa möjliga kapitalförsäkring:

Jag har konto hos alla 3 och kan säga att det är mest en smakfråga. Det som skiljer lite är om man kommer att handla för mindre än 30.000 kr åt gången så har Avanza lägre courtage. Du betalar endast 39 kr i minsta courtage hos Avanza medan Nordnet och E-Trade tar 99 kr.
Som jag ser det så finns det ingen anledning att inte ha en kapitalförsäkring idag om man vill investera i aktier eller fonder. Om ni planerar att spara till era barn så är även där en kapitalförsäkring att föredra. Tänk er den dagen då barnen vill ha sina pengar. Att då slippa 30 % skatt kan göra en enorm skillnad. Personligen tycker jag att det inte finns något bättre alternativ än en kapitalförsäkring för långsiktigt sparande.

Om ni har några frågor på kapitalförsäkringar så går det bra att lämna en kommentar här nedan.

55 Replies to “Kapitalförsäkring”

 1. Tor

  Om man har en del pengar över och ska satsa på aktier/fonder etc. Ska man lägga allt i en kapitalförsäkring, för att minska skatten? Hur resonerar du? Pengarna är fria, dvs de ligger på banken just nu.

 2. Webmaster

  Du ska endast föra över pengar till en kapitalförsäkring om du ska investera dem. Att bara låta pengarna ligga i en kapitalförsäkring är dumt då du blir beskattad på beloppet du har där. Om du vet vilka aktier eller fonder du ska köpa och planerar att köpa detta året så är det bara att sätta in pengarna och handla när det passar.

 3. Rickard

  ”Ingen skatt på utdelningar (från svenska bolag)”
  Uppgiften stämmer inte angående etrade.
  På Etrade:s hemsida kan jag läsa(22. mar. 2009) att utdelning från Svenska bolag beskattas med 15% (på grund av försäkringsleverantörens säte på Cypern).
  Mvh
  Rickard

 4. Henric

  Hur kan Nordnet och Avanza vara bättre än en kapitalförsäkring i Skandia? Jag har jämfört och har sett att för mig är det bra mycket dyrare hos dem än Skandia.

  Hade tidigare Nordnet men blev jättedyrt om man är aktiv.

  Nordnet och Avanza har saftiga köp/sälj avgifter på många fonder 1-3%

  De är inte likvida utan ett köp kan ta upp till fem dagar.

  De har rätt höga valutapålägg.

  Jämför med Skandia försäkringsavgift på 0,65% sen kan du göra hur många byten du önskar om året. Dessutom är de likvida så du är inne i marknaden relativt fort vilket kan betyda en del om börsen går upp ett par procent.

  Är det något jag har missat?

 5. Webmaster

  @Rickard – Tack för den informationen. Det visste jag faktiskt inte. Då tycker jag att E-Trade är ett dåligt val för en kapitalförsäkring.

  @Johan – Om du har en kapitalförsäkring hos Avanza (bas depå) så är minimicourtaget 39:- (0.15% rörligt).

  @Henric – Inte säker på att jag hänger med vad du pratar om. Hos Avanza och Nordnet är det helt gratis att handla fonder i en kapitalförsäkring. Den enda avgift som tas ut är den årliga avgiften som fonden själv tar.

  Försäkringsavgiften är lika mycket på alla typer av kapitalförsäkringar och det enda som skiljer dem åt är courtage och övriga avgifter. Jag har svårt att tro att Skandia kan slå Nordnet och Avanza courtage och avgifter.

 6. Henric

  Knappast helt gratis. Förutom nätmäklarnas dolda avgifter såsom påslag i handel med andra valutor t ex utländska fonder och att det tar längre tid att få igenom köp eftersom de inte har likviditet.

  Nedanför är officiella siffror från Skandia och Avanzas hemsidor. Bara jämför vad som är billigast för en person som gör några byten per år. Många har gått på myten om nätmäklarna.

  Avanza/Nordnet
  Avgifter fonder i kapitalförsäkring
  * köp/sälj avgifter på fonder 1-5%
  * försäkringsavgift 0%
  * pålägg vid handel i utländska fonder )en dold avgift)
  http://www.avanza.se/aza/fonder/fondlista.jsp?sorting=FEE_BUY&type=TRADEABLE&page=1&tab=3

  Skandia
  *köp/sälj avgifter 0%
  *försäkringsavgift 0,65%
  ‘pålägg vid handel av utländska fonder, nej.
  http://www.skandia.se/hem/default.aspx

  Jämför Odin Sverige kostar 3% i köpavgift hos Avanza och Nordnet och 0% hos Skandia.

  Jag tycker Avanza är alldeles för dyr om man är aktiv. Förstår inte hur folk som är aktiva har råd. Däremot är det billigt att handla aktier hos nätmäklaren. Folk tänker inte på köpavgifter. Frågar du Avanza så får du som svar ”det är inte våra avgifter utan fondbolagens”. men det är ju strunt. Varför har då inte odin dessa avgifter hos Skandia?

 7. Henric

  Skandia Links avgifter. Se själva inga köp/sälj avgifter jämför med Nordnet och Avanzas dyra avgifter på ibland uppemot 5%.

 8. Webmaster

  Hej Henric,

  Ledsen för sent svar. Tyvärr handlar jag inte så mycket i fonder längre men jag vet att avgifterna varierar lite. En sak som är säker är att nätmäklarna är billigast överlag. De flesta fonder jag har handlat med på både Avanza och Nordnet har varit helt gratis.

  Handlar du med aktier så kan du komma ner i 9 kronors courtage med aktiedirekt. Vill du ha en kapitalförsäkring så har Avanza 39/affär. Ingen annan kan slå de låga courtagen. Det är inte så konstigt då nätmäklarna har mindre utgifter och omkostnader.

 9. macke

  hej, idag har jag aktie depå hos Avanza med hyfsat vinst, jag villflytta dessa aktier till kapitalförsäkring hos Avanza, är det vettigt, vilka avanzas årliga avgifter utöver ”skatten” som ä’r på ca 1%. betalar jag skatt på aktier jag sålde i år?
  tack på förhand

 10. Nisse

  @Henric. Både Avanza och Skandia har Morningstar som källa till de redovisade fonduppgifterna på sina hemsidor, samma information. Dessa bolag får betalt av fondbolagen för att de lockar till att köpa fonderna och indirekt betalat du det med en minskad NAV-kurs (delas lika av alla som köpt fonden). Sälj- och köp-avgifter är något som fonden ställer krav på och redovisas på Morningstar.

 11. Ello

  På vilket sätt skulle aktiespararnas alternativ vara bättre än avanza.. Niklas?? Villkoren verkar ju vara betydligt sämre.

 12. Coolio

  En klar nackdel med KF jämfört med Aktiedepå – oavsett institut – är att courtageavgiften inte är avdragsgill.

 13. Ingvar Simonsson

  Hej,

  Vad de flesta tycks missa är att jämförelsen mellan kapitalförsäkring och vanlig depå blir
  en helt annan om man sparar på väldigt lång tid.

  Det kan ofta vara förmånligare att betala 30%i revinstskatt när man tar ut pengarna än att betala skatt och avgifter varje år.

  Nu är visserligen skatt och avgifter lägre än tidigare vilket väger över åt KF. Men höjs skatten väger det tillbaka till fördel för vanlig depå.

  Om man sparar på 20 års sikt och tror att börsen skall rusa skall man givetvis välja KF.

  Själv tycker jag att börsen verkar lite osäker idag så om man sparar på väldigt lång sikt bör man nog välja vanlig depå.

  I extremfallet om man sparar lång sikt (mer än 30 år) kommer vanlig depå alltid att vara bättre

 14. Webmaster

  Hej Ingvar,

  En sak du inte tar med i beräkningen där är att utdelningar beskattas till 30% i en vanlig depå. I en kapitalförsäkring är utdelningar helt skattefria. Detta gör att om du har aktier med stora utdelningar så tjänar du ännu mer på kapitalförsäkring och jag har svårt att hitta något tillfälle då du skulle förlora på en kapitalförsäkring även om skatten höjs framöver.

 15. eleonor

  Jag förstår inte direkt det här:
  Avgift för avkastningsskatt, Låg avkastningsskatt. Beräknas som kontovärdet 1 januari x föregående års genomsnittliga statslåneränta x aktuell skattesats (f.n. 27 %).

  Då måste man ju betala vinstskatt?

 16. eleonor

  Dom säger ju att Minimicourtage är 99 och
  Rörligt courtage 0,085 % det där fick jag fram när jag kollade på kapitalförsäkringar på avanza. Behöver man inte betala det när man har en kapitalförsäkring? Jag har precis börjat att titta på sånt där så jag är lite förvirrad:P

 17. eleonor

  Men tänk om man placerar på riktigt lång sikt t.ex 30 år. Då får man i kapitalförsäkringen varje år betala avkastningskatt på hela kapitalet istället för att bara betala reavinsten på vinsten vid slutet av innehavstiden. Då har man under en lång tid fått en skattekredit då skatten först betalas när vinsten realiseras.

 18. Christian

  Det finns ju kapitalförsäkringar som tillåter dervivat. Dessa är sällan gratis, men betydligt bättre.

 19. CHICKI

  jag har blivit rekommenderad att spara i kapitalförsäkring hos SEB. Varför är de inte med i diskussionerna ovan? Nackdelar?

 20. Henrik

  Avanza erbjuder mig att flytta mina aktier från bankdepån till sin kapitalförsäkring. Om aktierna stigit i värde på bankdepån och jag väljer att flytta dem till KF måste jag betala skatt för vinsten då?

 21. Maud

  I Frankrike finns undantag från beskattning av aktier om summan av försäljningen (inte vinst) understiger ca 26000 Euro under ett kalenderår. Vill man dra av förluster måste man deklarera
  Något för nybörjare småsparare och unga intresserade av aktier
  Bra, eller hur?

 22. Webmaster

  @Henrik Du måste skatta det du har i bankdepån. En av reglerna med en kapitalförsäkring är att du kan inte flytta värdepapper fram och tillbaka utan endast pengar.

  @Maud Det låter intressant, men måste man inte leva och bo i Frankrike om det ska gälla?

 23. Tony

  Om valet står mellan E*TRADE och AVANZA avseende att starta KF och där vara medelaktiv avseende främst aktiehandel (ngn till några affärer per månad) och en mindre andel fonder (några affärer per år), vilket skulle då bli det mest förmånliga valet?

  Tack på förhand! /Tony

 24. Terese

  Jag har en fråga gällande kapitalförsäkringar och företag.
  Om ett företag likvideras och man som privatperson får ta över en kapitalförsäkring som utskiftning. Hur blir då beskattningen?

 25. Kalle

  Kan även ett företag (svenska AB) placera pengar (sin överlikviditet) i en kapitalförsäkring?

 26. Tobias

  Jag är kanske dum nu men, avgiften tas ut på belopp innestående på kapitalförsäkringen den 1 Januari, som jag förstått det. Hur beskattas försäkringen om man tömmer kontot före 1 Januari?

 27. Stefan Karlsson

  Hej!

  Kan man flytta en kapitalförsäkring?. Jag har en hos Handelsbanken och kan tidigast ta ut dom pengarna om fyra år ungefär, men kan har jag rätt och flytta den till nån annan. Har allt samlat hos Avanza nu och tycker de de är bäst!.

 28. Webmaster

  Tyvärr så går det inte att flytta en kapitalförsäkring. Du måste sälja dina innehav och flytta pengarna till den nya kapitalförsäkringen.

 29. Gunilla

  Hur ligger SEBs försäkring och Kapitaldepån Portfolio Bond i förhållande till andra Kf och depåer för både aktier och fonder. Jag är intesserad av att hitta det optimala sparandet.

 30. Nybörjaren

  Lite efter men vad kostar det varje gång man köper aktier på avanza ??

  Och vad menas med:
  ”Minimicourtage 99 SEK”
  ”Rörligt courtage 0,085%

  Kan man sätta in pengar idag, handla och gå med vinst, och ta ut det direkt och överföra det till sin egen bankkonto, utan att skatta en massa och få betala avgifter ??

  Eller finns det krav på att man måste ha pengarna i avanza en viss tid osv ??

 31. mats jirander

  kan man via kapitalförsäkringen investera i en utländsk fond som i sin tur bland annat hadlar med optioner

  Om man investerar i en fond som har sitt säte på tex Bahamas med låg skatt
  får man då skatt på utdelningen

  Om man investerar i en fond som har sitt säte på tex australierna med hög skatt
  får man då hög skatt på utdelningen

  vad är maxbeloppet man får investera i en kapitalförsäkring

 32. simpol

  På IPS konto så finns det restriktioner där man inte får handla på tex aktietorget. Finns några sådana restriktioner på KF förutom nämnda optioner och warranter?

 33. Adam

  ”Ingen skatt på utdelningar (från svenska bolag)”

  Innebär det här att utdelningar från exempelvis amerikanska bolag skattas? Hur mycket är den skatten?

 34. Webmaster

  @Simpol – Det finns restriktioner men mer och mer öppnas upp. Nyligen öppnade Avanza och Nordnet handel med optioner och warranter i en kapitalförsäkring.

  @ Adam – Tyvärr så är det så. Det dras 15% skatt på amerikanska utdelningar i en kapitalförsäkring idag. Det är trots allt bättre än 30 % i en vanlig aktiedepå.

 35. Erik

  Jag funderar på att öppna en kapitalförsäkring hos nordnet. När man för över pengar till kapitalförsäkringen, låser man dem då eller är det fritt fram att ta ut hela beloppet när man känner för det?

 36. Palle

  Varför svarar ingen på Eriks fråga 8 feb
  Om beloppet i Kf är låst en viss tid och jag ändå vill ta ut pengarna
  så kostar det väl ?

  Är inte det en nackdel som bör kommenteras

 37. Tom

  Nej, pengarna i en KF är inte låsta. Man kan sälja innehavet i en KF när man vill. I alla fall hos Avanza.

 38. Le

  Kort summerat,i vilka situationer är KF bättre än vanlig aktieportfölj? Skattemässigt och administrativt, fördelar?

 39. Jokeri

  Hej!
  Jag har tänkt sälja av mina aktier.
  Hur gör jag för att slippa aktievinstskatten?
  Ska man fixa en KF först och sedan föra över pengarna.

 40. Gunhild Mullbärg

  2011-06-16
  Hej !
  Hur beskattas en kapitakförsäkring med en bank i annat EU-land?

 41. Göran

  Har hittat finansportalen som ger bra information om nätmäklarnas kostnader och ens egna förutsättningar.
  Se finansportalen.se/natmaklarguiden.htm

  Avanza, Aktieinveest och netmäklarna verkar vara bäst (i nämnd ordning) under mina förutsättningar.

 42. Gunhild Kullenberg

  Har just blivit medveten(!) om att Skandia tar 0,95% på min depås värde för min KF-depå!!! Dvs, jag betalar flera tusen varje år bara för att ha depån hos dem! Varför ska jag det??? Jag behöver en depå för att ha råd med Skandias depå…!?

 43. Marcus

  En basik fråga; Tar man några valuta risker i en kapital försäkring om man exempelvis gör placering genom SEB Life (kapitaldepå)?

 44. Laila Ohlsson

  Är det möjligt att testamentera 1/4 i en pensionsförsäkring eller en kapitalförsäkring till förmån för en viss person?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *